16 вересня 2020, 11:00, Насіння

Філодіями найбільше уражений соняшник гібридів Syngenta — опитування

Результати опитування «На гібридах соняшнику якої селекції цьогоріч зустрічали філодії?», в якому проголосувало понад 452 респондентів, свідчать, що найбільше філодії цьогоріч зустрічались саме на посівах соняшнику гібридів Syngenta190 голосів (42%). На другому місці опинився соняшник селекції Pioneer41 голосів (9%).

При цьому, близько третини опитаних (150 голосів) розповсюдження філодій на посівах соняшнику не спостерігали.

Нагадаємо, в нинішньому сезоні на полях різних регіонів було помічено деформацію кошиків соняшнику. Причину цього фахівці вбачають в поширенні захворювання — філодії.

З початком виявлення філодій на полях про можливі причини появи захворювання SuperAgronom.com дізнавався у кандидата біологічних наук Олександра Акулова.

Тим часом допоки компанії-виробники насіння встановлюють причини розповсюдження небезпечного захворювання, агровиробники прогнозують неминучі втрати врожаю.

Читати по темі: Аграрії нарікають на розповсюдження філодій у посівах соняшнику гібридів Syngenta

Як зазначив у інтерв’ю виданню Lafifundist.com керівник Всеукраїнського наукового інституту селекції (ВНІС) Ярослав Парій, подекуди, через шкодочинність філодій, аграрії недорахуються половини прогнозованого врожаю.

«В основному ураження припало на гібрид одного генотипу відомої мультинаціональної компанії. А цей гібрид займає майже 20% ринку. В результаті в деяких господарствах урожай скоротиться на 50%. Аби знизити можливі ризики в подібних ситуаціях ми рекомендуємо аграріям використовувати у виробництві кілька гібридів. У аграрія має бути 3-4 гібриди різних селекцій, різних компаній, щоб мати певну впевненість в стабільності врожаю», — зауважив Ярослав Парій.

З метою отримання додаткової інформації щодо причин та масштабів розповсюдження захворювання редакція SuperAgronom.com звернулась з офіційним запитом до компаній-виробників насіння, на соняшнику яких у нинішньому сезоні було зафіксовано найбільше випадків прояву філодій.

«Компанія Євраліс офіційно отримала звернення тільки від одного клієнта та в результаті огляду було встановлено прояв менше 0,1%. Інших офіційних звернень від клієнтів чи дистриб'юторів не було взагалі. Тому результати опитування викликають великий сумнів в реальності показників і Євраліс не погоджується з результатом 7%», — повідомили у відповідь на запит у компанії «Євраліс Семенс Україна».