9 вересня 2020, 18:10, Урожай

Садівник з Хмельниччини вирощує понад 200 сортів винограду

Про це пише suspilne.media.

У колекції Романа Єфименка є столові, мускатні, десертні, кишмишні та винні сорти винограду. Серед них є сорти з великими гронами масою 1,5-2 кг або ж з великими ягодами, кожна з яких має вагу 30 грамів. Перші сорти винограду було висаджено 12 років тому.

«Найбільші ягоди цього року — це в нас Дар’я, теж її буде під 30 грамів, тобувський рожевий, в кожного винограду є свої плюси і свої мінуси. Монарх велика ягода. Але велика ягода — це не завжди гарний смак. Хочеться, щоб була не тільки велика ягода, але й щоб велика грона і щоб на кущі був досить таки непоганий врожай», — каже Роман Єфименко.

Свою колекцію винограду Роман Єфименко формував, виходячи з якостей винограду та його адаптації до умов регіону. Зокрема, сорти з Херсонщини та Одещини гарно пристосовані до клімату, тому й дають гарний врожай.

«Є японські сорти, є американські кишмишні сорти, є з Росії сорти, багато українських селекціонерів, є й кримські сорти. Останніми роками у нас клімат стає сприятливим до вирощування винограду», — розповідає фермер.

При належному догляді з одного куща винограду можна зібрати від 20 до 40 кг плодів. У наступні кілька років чоловік планує збирати 3-4 тонни винограду з присадибної ділянки.