4 вересня 2020, 11:10, Урожай

Врожай сої цьогоріч також під загрозою — фахівець

У багатьох господарствах не дочекаються запланованих врожаїв сої, повідомляє фахівець.

«Мені телефонує багато людей, запитують, що робити. Соя ще поки зелена, але починає жовтіти, має 5 стручків і ще цвіте. Запитують, що там чекати. Якщо соя індетермінантна, вона буде цвісти, але основний урожай буде формуватись в оцих 5 стручках. І зараз, коли у багатьох регіонах підвищилась температура до 31°С, то там замість 3 зернин утвориться 1-2, й аграрій збере сої по 0,3 т/га, максимум по 0,5 т/га. Далі посіє пшеницю і не отримає нормальних сходів, бо у ґрунті вже нічого немає», — розповів Григорій Опанасенко.

Читати по темі: Григорій Опанасенко: Площі під озимими зерновими потрібно збільшувати, але з урахуванням усіх нюансів

Він радить у таких випадках порахувати, що вийде дешевше: таки чекати врожаю на подібних полях чи все ж дискувати сою вже зараз.

«Я в цій ситуації раджу, поки соя зелена, так само і по кукурудзі, її передискувати. Оце справді буде сидерат. Якщо аграрій збере таке поле в кінці вересня, то там уже буде солома суха, яка також не дасть можливості прорости пшениці, не буде контакту з ґрунтом, а зараз ще є можливість перепріти рослинній масі, адже є волога, пішли дощі. Частково ця зелена маса перепріє і дасть користь. Простий розрахунок: 3 центнери сої зібрати, продати її за 2000 грн, але втратити при цьому в урожаї пшениці щонайменше 2-3 т/га, тобто 10-15 тис. грн у грошовому вираженні. Тому потрібно, щоб працювала математика», — підсумував Григорій Петрович.

©Олена Басанець, SuperAgronom.com, 2020 р.