3 вересня 2020, 14:00, Насіння

Врожайність вітчизняного гібриду білозерної кукурудзи перевищує 15 т/га — НААН

Про це інформує прес-служба НААН.

«ДН Вайткорн є єдиним зразком відповідного призначення в Україні. Це трилінійний середньопізній гібрид кукурудзи (ФАО 450), який занесений до Реєстру сортів з 2013 року. Напрям використання — на харчові цілі для мукомельної промисловості, за необхідності може бути використаний на зерно і силос. Зерно гібрида біле, зубоподібне. Маса 1000 зерен близько 300 г. Стійкий до ураження основними хворобами. Добре реагує на внесення добрив», — йдеться в повідомленні.

Зазначається також, що рекомендована зона вирощування культури — Степ. Рекомендована передзбиральна густота стояння рослин — 35-40 (без зрошення), 55-60 (зрошення) тис. шт/га. Потенційна урожайність зерна зазначеного гібрида становить 15,5 т/га.

«Створення базової генетичної колекції для спеціалізованої селекції кукурудзи дозволяє розширити ринок різноманітного використання продукції, що виробляється із різних частин рослини цієї культури. Впровадження таких інноваційних розробок у виробництво стимулює не тільки прогресування та модернізацію переробної галузі, а й надає додаткові надходження селекційно-насінницьким компаніям», — повідомили вчені.

Довідка: Білозерна кукурудза у багатьох країн субтропічної і тропічної зони (Іспанія, Грузія, Мексика, ПАР, США, тощо) традиційно використовується як основний продукт харчування, зокрема для виробництва хлібних виробів та крупи. Головним експортером і виробником цієї кукурудзи на світовому ринку є США. Традиційні продукти з білозерної кукурудзи отримують від сухого помелу. Приблизно половина муки і крупи виробляється з такої кукурудзи, і у подальшому готують тортіл’ї, чіпси, тако, повітряні кульки і палички, кукурудзяно-пшеничний хліб, кукурудзяний лаваш, галети, печиво тощо. Біле зерно також використовують у тваринництві для годівлі свиней і птиці з метою отримання ніжного білого м’яса.