3 вересня 2020, 10:00, Урожай

У НААН оцінили вплив посухи на стан посівів зернового сорго

Про це свідчать дані аналізу агрометеорологічних умов та стану посівів сільськогосподарських культур, опубліковані на сайті НААН.

Моніторинг стану посівів свідчить, що втрати тургору та відмерлого листя практично не спостерігається. Залежно від сорту (гібриду) сорго проходить фазу «цвітіння», іноді відмічається «початок наливу зерна». Довжина волоті становить 22-27 см.

Посіви ультраскоростиглих сортів сої на даний час перебувають переважно у доброму стані за висоти рослин від 55 до 72 см. Рослини цієї групи знаходяться на завершальному етапі достигання. На одній рослині сформовано у середньому від 14 до 18 бобів по 2 насінини у кожному.

Середньостиглі сорти сої перебувають у фазі «налив бобів», в окремих рослин відмічено фазу «початок дозрівання». Кількість бобів на рослині сягає 16-22 шт. із двома, рідше однією, насіниною у кожному.

Найгірша ситуація на площах відведених під сорти з пізнішим терміном достигання. Рослини продовжують цвісти, особливо у верхній і середній частині стебла (на нижній частині відмічено налив зерна). Внаслідок жаркої погоди у сортів цієї групи стиглості спостерігається високий відсоток абортації квіток (60-80 % від загальної кількості). На цей час у більшості сортів цієї групи на рослинах сформовано 5-7 бобів і по 1 (рідше 2) повноцінній насінині у кожному.

Читати по темі: Кукурудза та сорго в Україні: урожайність, насінництво та перспективи