26 серпня 2020, 12:40, Урожай

Через посуху на Кіровоградщині постраждало сотні тисяч гектарів кукурудзи та соняшнику

Про це розповів начальник відділу департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Григорій Арсірій, передає suspilne.media.

Фермер з села Червонопілля Бобринецького району Микола Пелеш у посів кукурудзи вклав 900 тис. грн. Через брак дощів та посуху значна частина посівів згоріла.

«Погодні умови в цьому році не дали їй сформувати урожай. Основне, що взимку не було запасу ґрунтової вологи, а влітку дощі були і кукурудза піднялася, а вже на качан не вистачило», — розповідає аграрій.

Окрім кукурудзи, втрат врожаю через посуху зазнають і виробники соняшнику.

«Я не знаю, якщо він тону з гектара соняшник дасть, то це не поверне затрати. А ще ж орендна плата. Прибутку ми не отримаємо», — розповідає Микола Пелеш.

Зі слів очільника обласного Департаменту АПР, за площами втрачених посівів кукурудзи Кіровоградщина потрапила в трійку найбільш постраждалих областей. Наразі втрати посівів культури в регіоні оцінюють на рівні 5% від загальної площі збирання.

При цьому, чіткого механізму державної компенсації збитків аграріям наразі немає.

«Є постанова Кабміну, яка передбачає компенсацію збитків на поворотній основі. Але там є нюанс в тому, що під час списання посівів виникає зобов’язання щодо нарахування ПДВ, зараз розробляється законопроект, щоб можна було списувати без нарахування ПДВ», — говорить директор департаменту аграрної політики міністерства економіки Денис Паламарчук.

Читати по темі: Кукурудза «горить» — на рекордні врожаї годі і сподіватися