26 серпня 2020, 08:00, Урожай

Через посуху аграрії ризикують втратити до 30% врожаю кукурудзи — прогноз

За даними ДУ Інститут зернових культур НААН запаси продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту під кукурудзою на початок другої декади серпня були недостатні і становили 24-42 мм, а на півдні Дніпропетровської області — лише 15-16 мм.

«Така кількість вологи в ґрунті зумовлює стан водного голодування і певних проблем з повноцінним наливом зерна, частково у рослин оптимальних та, особливо, пізніх строків сівби, а також у загущених і забур’янених посівах кукурудзи», — зазначають в НААН.

На думку вчених цьогорічні агрометеорологічні умови для формування врожаю та закінчення вегетації кукурудзи через аномально тривалу суху, спекотну, з суховійними явищами та низькими вологозапасами ґрунту погоду є несприятливими. Засуха досягла критеріїв стихійного агрометеорологічного явища.

«Основною причиною зниження врожайності кукурудзи є недостатні вологозапаси в ґрунті навесні (від 108 до 142 мм у метровому (0–100 см) шарі ґрунту), аномально високі температури в період генеративного розвитку культури та відсутність ефективних опадів, починаючи з ІІІ декади липня. Також причиною зниження врожайності кукурудзи є пізній строк сівби, необґрунтоване загущення посівів відносно зональних рекомендацій та незадовільний фітосанітарний стан», — йдеться в повідомленні.

Читати по темі: Кукурудза «горить» — на рекордні врожаї годі і сподіватися