21 серпня 2020, 10:05, Урожай

Аграрії Кіровоградщини ризикують зазнати збитків через неврожай соняшнику та кукурудзи

Про це пише uc.kr.ua.

Зі слів місцевих фермерів, деякі сорти кукурудзи через спеку та відсутність вологи в ґрунті взагалі не сформували качан, і це спостерігається на третині посіяних площ. А на тих полях, де кукурудза начебто вродила, урожайність очікується на рівні 3-4 т/га, що вполовину менше проти мінімальних врожаїв минулих років.

Врожай соняшнику також прогнозується вполовину меншим — до 2,0 т/га, проти 3,0-3,5 т/га торік.

Катастрофою називають ситуацію з пізніми зерновими в Бобринецькому, Компаніївському, Кропивницькому, Маловисківському, Олександрівському та деяких інших районах області. Дещо краще становище на полях північних та східних районів області.

Окрім того, посуха не дає можливості розпочинати посівну озимих, і основна маса фермерів цього не робить.

«Дехто ризикнув і почав сіяти ріпак в суху землю, але якщо дощів не буде, то всі затрати перейдуть в категорію збитків. Це саме можна казати й про сівбу хлібних культур, через що складається критична ситуація, бо дощів не очікується аж до кінця вересня», — йдеться в повідомленні.

Наслідки цієї посухи вже далися взнаки, оскільки фермери недоотримали пшениці по валу. Урожай кукурудзи очікується чи не вдвічі нижчий, проблеми будуть і з соняшником, прогнозують виробники.

Читати по темі: Кукурудза «горить» — на рекордні врожаї годі і сподіватися