21 серпня 2020, 12:00, Україна

Виробники і дистриб'ютори агропродукції з партнерів перетворилися на конкурентів — думка

«Прямі продажі, кулуарні домовленості, зміни та неузгодженість цін в середині сезону, відвантаження продукції при несплаті попередніх поставок — все це призводить до знищення дистрибуції як класу. Виробники навіть не попереджають про те, що переходять на прямі продажі», — зазначила представниця компанії-дистриб'ютора.

На її думку, така ситуація потягне за собою суттєві збитки, в першу чергу для аграріїв. Адже саме за рахунок сільгоспвиробників будуть покриті всі нові інвестиції виробників, яким потрібно буде побудувати склади, навчити співробітників.

«Що в такому випадку робити дистриб'юторам, які багато років будували сертифіковані склади, представництва у всіх регіонах, які є кузнею кадрів? Стати логістичними компаніями? Ну така собі перспектива. Зараз виробники і дистриб'ютори з партнерів перетворилися в конкурентів», — наголосила співрозмовник.

Додаючи, що багато вітчизняних компаній-дистриб'юторів по одному покидають ринок, а це означає, що невдовзі аграрії будуть повністю залежати від мультинаціоналів.

«Ну і, звичайно, гучні дефолти призводять до того, що на кону репутація країни, кредитні ліміти банків, ліміти кредитів у всіх дистриб'юторів. Всі будуть просити забезпечення, а це тягне за собою здорожчання. Це і удар по трейдингу, укладенню форвардів. Список можна продовжувати», — підсумувала представниця компанії-дистриб'ютора.

 Читати по темі: Частина компаній-виробників «не потягнуть» прямі продажі — думка