17 серпня 2020, 10:10, Урожай

Посуха нищить врожаї у фермерів на Вінниччині

Про це пише 33kanal.com.

Дуже боляче вдарила засуха по господарству Сергія Калмацуя з Ямпільщини. У нього згоріло від сонця 6 га кукурудзи, збитки оцінюють у 100 тис. грн.

«А тепер думаю, як це все переробити і де знову знайти гроші на зерно. Вже згоден на те, щоб фермери, котрі вирощують худобу, вибрали собі щось з цього на силос безкоштовно», — повідомляє фермер.

Постраждав не лише він, а й усі фермери поблизу Ямполя. Адже за два місяці там не випало жодного дощу. Врятувалися від втрат ті, у кого був полив. Ще навесні на Вінниччині фіксували критично низький рівень вологи в родючому шарі ґрунту — менше половини. А у липні рівень вологи у ґрунті впав до 20%. Причому, така ситуація загалом по Вінниччині.

«Ми вже два роки фіксуємо підвищення температури на кілька градусів. Вінниччина поступово переходить до степової зони. На жаль, поки що механізмів відшкодування за втрачений урожай немає. Підраховувати збитки будемо згодом», — розповідає керівник управління організації виробництва продукції рослинництва департаменту агропромислового розвитку, екології та ресурсів Вінницької ОДА Василь Темченко.

Кліматологи та аграрії стверджують: з кінця 90-х років в Україні не було жодного, що називається, холодного року. Середня температура за рік була вищою за норму.

Читати по темі: Кукурудза «горить» — на рекордні врожаї годі і сподіватися