14 серпня 2020, 16:00, Урожай

Зміщення строків сівби сприяло зниженню втрат врожаю кукурудзи через посуху — досвід А.G.R. group

Про це в матеріалі «Кукурудза «горить» — на рекордні врожаї годі і сподіватися» на SuperAgronom.com розповів Сергій Хаблак, начальник відділу впровадження та моніторингу технологій в рослинництві А.G.R. Group.

«В А.G.R. Group агрономічна служба правильно обрала стратегію термінів сівби гібридів і ФАО гібридів кукурудзи по кластерах агрохолдингу. Агротехнічні терміни сівби визначали відповідно до прогрівання ґрунту до 8-10°С на глибині 5-10 см. Наприклад, у Лохвицькому (Полтавщина) та Гребінківському (Київщина) кластерах календарний термін сівби кукурудзи настав 10 квітня. У Броварському (Київщина) — 16 квітня, а в Чернігівському — 20 квітня», — каже Сергій Хаблак, начальник відділу впровадження та моніторингу технологій в рослинництві А.G.R. Group.

За його словами, вибір оптимальних термінів сівби в результаті складної щодо погодних умов весни дав змогу кукурудзі відцвісти в першій і в другій декаді липня — до настання посушливого періоду з високими температурами за 30°С. Це у свою чергу дало можливість проскочити критичний період у розвитку, більш-менш нормально сформувати качан і розвинути зернівки з мінімальною абортацією на його кінці.

Зазначається, що кукурудза дуже чутлива до нестачі вологи від 12 листків до кінця молочної стиглості. У цей період вона має споживати найбільшу кількість вологи.

«У першій декаді серпня на посівах кукурудзи тривав інтенсивний налив зерна. На чорноземних ґрунтах на глибині 10 см волога є, а на піщаних ґрунтах холдингу її мало. Зараз складно щось ще прогнозувати. Наступні 2 тижні покажуть, на який урожай ми можемо розраховувати. Але те, що сформувався качан без абортації зернівок на кінці при правильній стратегії вибору термінів сівби — це вже гарна новина для оптимізму й отримання непоганих врожаїв як для цього складного з точки зору погодно-кліматичних умов високосного року», — підсумував Сергій Хаблак.

Нагадаємо, спекотні та посушливі умови негативно позначились на поточному стані посівів кукурудзи та соняшнику у господарствах південних та центральних регіонів України.

Читати по темі: Технології вирощування сої та кукурудзи за «американською системою» в A.G.R. Group