13 серпня 2020, 18:00, Україна

На Черкащині запрацював пункт прийому амброзії

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Так, встановили у місті імпровізований пункт приймання. До нього з мішками бур'яну одне за одним підтягуються люди.

Приймання амброзії за власні кошти організували два алергіки та два керівники об'єднання співвласників багатоповерхівок. За 10 днів зібрали майже чотири центнери амброзії. Утилізували на своїх дачах у компостних ямах.

Читати по темі: Амброзія полинолиста: є проблема, є і рішення. Ефективні заходи боротьби

Батьківщиною амброзії вважається північна Америка. До України потрапила сто років тому. Середній зріст куща півтора метра. Добре розвинуті рослини можуть давати до 100 тисяч насінин. Нині під амброзією полинолистою понад три мільйони гектарів території України.

Щосереди на даху корпусу Вінницького медуніверситету професорка вишу Вікторія Родінкова міняє серцевину у вловлювачі пилку. Такий апарат працює як флюгер. Він є у 30 країнах світу і дає алергопрогноз. Перший пік пилкування амброзії буде днів за десять.

Виривати амброзію потрібно з корінням, а от косіння лише сприяє розповсюдженню зеленого агресора. Із початком цвітіння амброзії зникне сенс такої боротьби.

Втім, як кажуть алергологи, локальне знищення мало чим зарадить. Насіння амброзії розлітається до 100 кілометрів і боротися з нею потрібно на державному рівні.

Амброзія небезпечна і для здорових. Що її більше, то вищий ризик захворіти тим, хто має генетичну схильність до алергії.