13 серпня 2020, 14:00, Урожай

Аграріям не вдасться уникнути втрат врожаю кукурудзи та соняшнику через посуху — експерт

Про це в матеріалі «Кукурудза «горить» — на рекордні врожаї годі і сподіватися» на SuperAgronom.com розповів Олексій Сергієнко, експерт з агротехнологій, керівник компанії Art FieldS.

З його слів, кукурудза і справді «горить» в багатьох регіонах, хоча не можна сказати, що тотально. Вона горить там, де вже волога закінчилась у метровому шарі. Наприклад, у Черкаській області, в частині Полтавської, частині Київської.

«Тут є площі, де волога відсутня не лише в метровому, а й у 1,5-метровому шарі ґрунту. Тому кукурудза там навіть качан не утворила, особливо на гібридах з великим ФАО (380, 400, 430). Кукурудза втрачає тургор, втрачає урожай на очах. Багато господарств її викошують уже на корм. І то, якщо у господарстві є тваринництво. У кого ж тваринництва немає, то їм залишається лиш спостерігати, як вона досихає», — розповідає фахівець.

Олексій Сергієнко відзначає, що на Західній Україні ситуація краще — там із вологою легше. Про південь, де без зрошення, і говорити зайве. А от центральні області — ті, що зазвичай основні по кукурудзі, турбують найбільше. Особливо в тих регіонах, де піщані ґрунти.

«Зараз люди просто косять її на силос, передисковують. Там, де пройшли місцями короткочасні дощі, трохи надія щось отримати є. А в районах, які ближче до Миколаївської області, — все повигорало», — відзначає експерт.

Зі слів фахівців, такі наслідки на кукурудзі були спричинені не лише відсутністю опадів. Деякі з аграріїв вирішили не ризикувати і не витрачатись, тому загалом нерідко до «загибелі» посівів призвело поєднання цілої низки факторів — посуха, поганий обробіток ґрунту та економія на фосфорних добривах.

Повідомляється також про незадовільний стан посівів кукурудзи на Кіровоградщині. Бо кукурудза через холодну весну сформувала кореневу систему близько до поверхні і хоч якусь вологу взяла від роси та невеликих опадів. А в метровому шарі ґрунту вологи немає, тож соняшнику з його корінням дуже сутужно. Плюс в цьому році поширений і дуже шкодить альтернаріоз.