13 серпня 2020, 11:00, Урожай

Визначено райони Хмельниччини з найвищою шкодочинністю кукурудзяного жука

Зі слів Світлани Тімош, головного спеціаліста відділу карантину рослин ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області, найбільша шкодочинність західного кукурудзяного жука проявляється на тих полях, де відсутня сівозміна. При беззмінному вирощуванні кукурудзи, щільність популяції цього шкідника зростає.

Західний кукурудзяний жук (діабротика): як захистити кукурудзу та надовго позбутись шкідника
Читати по темі:

За результатами щорічного моніторингу посівів кукурудзи в Хмельницькій області, західний кукурудзяний жук поширений у Волочиському (1,58 тис. га), Городоцькому (100 га), Дунаєвецькому (112,37 га), Ізяславському (53 га), Кам’янець-Подільському (854,72 га), Теофіпольському (577 га) та Чемеровецькому (157 га) районах.

«Агротехнічні заходи боротьбі зі шкідником передбачають збирання кукурудзи з низьким зрізанням стебла та знищення рослинних решток з глибокою оранкою ґрунту, заборона вивезення рослин та рослинних решток, дотримання сівозміни. З хімічних заходів боротьби основним є обробка рослин інсектицидами проти жуків та внесення в ґрунт при сівбі гранульованих пестицидів проти личинок західного кукурудзяного жука, відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», — зауважила спеціалісти.

Довідка: В США західний кукурудзяний жук є одним з найбільш небезпечних шкідників кукурудзи і витрати на використання інсектицидів для боротьби, з урахуванням втрат врожаю від зниження врожайності, сягають 1 млрд доларів на рік.