7 серпня 2020, 09:30, ЗЗР

Мікоризні препарати можуть допомогти рослинам упоратись зі стресом, спричиненим посухою, — експерт

Як зазначає Микола Сучек, керівник відділу R&D «VITAGRO PARTNER», у матеріалі Стреси від кліматичних змін: мікориза допомагає рослині вистояти, нестача вологи викликає значні зміни більшості фізіологічних процесів рослин. Зокрема, відбувається затримка росту листків, стебла, а за тривалої посухи — і коренів; пригнічення фотосинтезу і дихання; затримка росту і недорозвинення генеративних органів тощо.

На думку експерта, допомогти рослині упоратись зі стресом можна, зокрема, застосовуючи біопрепарати на основі мікоризних грибів.

«Розробка британських вчених компанії Legume Technology (відомого європейського виробника інокулянтів та біопрепаратів) — мікоризний препарат MycoFix на основі ендомікоризного гриба Glomus intraradices, по суті, відкриває нову сторінку в оптимальному насиченні ґрунту мікоризантом. Адже саме мікоризний гриб майже в 100 разів збільшує зону поглинання води. Також він в рази підвищує поглинання не лише відносно нерухомих іонів із ґрунту, тих же фосфору, калію, кальцію, магнію, сірки, цинку, міді, заліза, а й посиленого поглинання і транспорту значно рухоміших іонів азоту, особливо за умов посухи», — розповідає Микола Сучек.

Вітчизняним аграріям компанія VITAGRO PARTNER розпочала пропонувати MycoFix для обробки насіння озимих порівняно недавно. І на посівах озимої пшениці вже встановлено підвищення врожайності завдяки застосуванню препарату на рівні від 18 до 22%. А на ярих культурах його використовують вже давно. І найкращий ефект встановлено на посівах соняшнику, кукурудзи, сої, овочевих культур.

Загалом же експерт вважає, що в умовах кліматичних сюрпризів, які навряд чи «на нашому віку» припиняться, використання мікоризних препаратів у технологіях вирощування сільгоспкультур буквально в недалекому майбутньому стане нормою.