4 травня 2017, 12:24, ЗЗР

Провокувати розвиток вовчка соняшникового може не тільки соняшник

Про це розповів  технічний менеджера з розвитку продуктів (соняшник/ріпак) BASF Сергія Кучеров в проекті Агрознавці від BASF

«Враховуючи різну морфологію коріння, вовчок не може приєднатися до цих культур і таким чином не шкодить. Заслуга цих культур у сівозміні дуже велика, тому що вони провокують проростання насіння вовчка, який потім гине. Що стосується конкретних культур, то найкраще здійснюють таку провокацію саме кукурудза і сорго. Досліди останніх років показали, що є певна залежність від гібрида кукурудзи. Дослідження вчених довели, що деякі з гібридів можуть взагалі не викликати проростання насіння вовчка, а деякі роблять це на рівні 70%. Найкраще провокує проростання, звісно, соняшник — від 70% до 80% насіння проростає в той момент, коли кореневі виділення культури досягнуть насіння вовчка»,  — розповів експерт.

Поле вважати чистим, навіть якщо була кукурудза на силос в монокультурі, можна тільки тоді, коли є впевненість, що це був конкретно гібрид, який викликає проростання насіння вовчка. Але треба тестувати в кожному конкретному випадку. Дослідження свідчать, що можуть бути досягнуті показники до 70%.