5 серпня 2020, 14:18, Світ

Французькі аграрії залишилися без врожаю цукрових буряків через заборону неонікотиноїдів

Про це пише geneticliteracyproject.org.

З квітня вірусна жовтяниця буряка знищила більшу частину врожаю цукрових буряків у Франції, і аграрії вимагають негайної допомоги від влади.

Вірусну жовтяницю переносить зелена вірусна попелиця, яку раніше вдавалося контролювати неонікотіноідними обробками насіння. Потім в ЄС неонікотиноїди потрапили в бан, і наслідки для французького сектора цукрових буряків воістину катастрофічні. Розмноження попелиці призвело до того, що в п'ять регіонах Франції вірусна жовтяниця завдає величезної шкоди як буряковим полях, так і кишені фермерів.

Серед постраждалих п'яти регіонів — О-де-Франс, Іль-де-Франс, Нормандія, Гранд-Ест і Центр-Долина Луари. Найвищий рівень втрат в Центрі-Долині Луари: вірусної жовтяницею вражені від 40 до 50% полів цукрових буряків, 80% всіх сіянців, збиток становить 1000 євро за гектар. В цілому, в регіоні під цукровий буряк відведено майже 30 000 га, тож втрати для місцевої фермерського спільноти істотні.

Зіткнувшись з надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров'я, виробники буряків відправили лист прем'єр-міністру Франції з проханням дозволити застосування неонікотиноїдів (заборонено з 2018 року) для захисту насіння.