31 липня 2020, 18:10, Технології

З гектара лаванди можна отримати до мільйона гривень прибутку — думка

Про це в матеріалі «З гектара лаванди реально отримати мільйон гривень прибутку» на Kurkul.com розповіла Тетяна Турченкова, активна громадська діячка та власниця лавандової плантації «Семенівський Прованс» у Київській області.

«У випадку продажу винятково сировини прибуток на рік буде низький — від 30 тис. грн, тобто з 1 га лаванди валовий дохід складе 250 тис. грн на рік, за умови здачі рослин по 45 грн/кг. Якщо ж зайнятися переробкою лаванди на ефірну олію, тоді вирощування цієї рослини буде набагато рентабельнішим бізнесом. З кожного гектара лаванди можна отримувати 60-70 кг ефірної олії. Її вартість на ринку коливається від $100/л до $270/л і залежить від якості (ефірності) олії. Якщо перерахувати, то приблизно 500 тис. грн можна мати з 1 га насаджень», — зазначила Тетяна Турченкова.

Також вона додала, що додатково можна заробляти на продажі побічного продукту — гідролату — від 130 до 150 тис. грн за рік, залежно від кількості виготовленої продукції.

«До того ж можна створювати якість креативні речі, організовувати роздрібні продажі сувенірів, виготовляти косметичну продукцію, мило і т. п. Якщо виготовляти олію, реалізовувати гідролат і робити ще якісь додаткові сувеніри та вироби, то валовий прибуток з 1 га лаванди буде коливатись у межах мільйона гривень. В цю суму не враховується оплата праці, вартість упаковки та інші витрати, тож чистий прибуток становитиме приблизно 700 тис. грн за рік при правильній організації бізнесу», — підсумувала власниця лавандової плантації.