3 травня 2017, 12:00, Світ

Мурахи можуть стати вірними помічниками агрономів

Про це пише видання crops.org.

Наїм Едвардс, кандидат наук з університету штату Мічіган, говорить про користь мурашок у полі чи в саду. Ці невтомні маленькі трудівники здатні переробити та структурувати до 80 кг ґрунту за рік. крім того, мурахи перероблюють органічні рештки (пожнивні залишки, опале листя, залишки бур’янів тощо), тим самим покращуючи якість ріллі та її родючість.

Але одного певного виду мурах для створення налагодженої екосистеми не вистачить, вважає науковець. Ключовий момент — видове різноманіття. Мурахи різних видів активні у різний час, тому присутність на полі кількох видів комах забезпечить цілодобове покращення структури ґрунту та боротьбу зі шкідниками.

Мурахи деяких видів дуже полюбляють харчуватися совкою капустяною, також вони очищають листя рослин від яєць комах-шкідників.

«Одна маленька мураха витрачає 10 хвилин на те, щоб витягти з-під листка яйце комахи-шкідника. Уявіть, якщо 100 або 1000 мурах працюють цілий день, скільки яєць шкідників вони зможуть знищити», — говорить пан Едвардс.

 Проте колонії мурах активно знищуються при інтенсивному обробітку ґрунту, після оранки майже місяць корисні комахи не проявляють ніякої активності. Науковець вважає, що аграріям та садівникам потрібно підтримувати та стимулювати працелюбних комах.