3 травня 2017, 09:00, Посівна

Посівну на Полтавщині планують закінчити до 15 травня

Про це повідомляє vpoltave.info з посиланням на директора департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА Сергія Фролова.

«Ці погодні умови дуже загальмували темпи посівної. Ми почали у порівнянні з минулим роком пізнувато. На початку квітня ми почали, бо ґрунт не готовий був. Але потім протягом тижня ми вирівнялись, бо практично аграрії були готові до посівної і потім знову вийшли із колії. Як завжди, ми сіємо ранніх зернових досить мало — 110 тис. га з 1 млн 300 га. 250 тис.га у нас озимих, а все решта у нас — пізні культури. 570 тис. га — кукурудза. Підприємці готові до посівної – матеріал є і проблем з дизтопливом немає. Бажано закінчити до 15 травня. Тому зараз з усієї сили йде робота», — розповів Сергій Фролов.

Квітневе похолодання суттєво на стан озимих не вплинуло, вважає чиновник. Не бачить він біди і для посівів цукрових буряків. Практично по усіх культурах є сходи, площі не планується пересівати. Проте є деяке занепокоєння через не менш несподіване, ніж заморозок, літнє тепло серед весни.

«Не знаю, як поведуть себе озимі з настанням тепла. Будемо сподіватися, що вони відреагують спокійно, вони підживлені, деяка волога є. Для озимих культур різкий скачок температури може призводити до того, що озима, не маючи достатньо накоплених поживних речовин, але тягнучись до тепла — одне за одним не встигає, і тоді називають, що «випадає площа». Були випадки, коли випадало цілими полями – ураз жовтіє і всихає рослина. Тоді вже пересівати треба. Я сподіваюсь, що цього не відбудеться, адже після оцих холодів же різко не настало тепло. Ми мали перехідний період декілька днів  і дещо поступовий перехід до 20-22 градусів», — говорить Сергій Фролов.