2 травня 2017, 09:00, Світ

Вчені заявляють, що склад зерен кукурудзи більше змінюється під час традиційної селекції, ніж при генній модифікації

Результати своєї роботи американські дослідники опублікували у журналі Plant Biotechnology Journal.

П’ять польових досліджень проводилося протягом 2010-2016 років у двох країніх — США та Аргентині. Ділянки гібридизації було розташовано блоками, довжина ділянок становила 6-10 м, ширина міжрядь 70-76 см. На кожній ділянці застосовувалися відповідні агротехнологічні прийоми для отримання прийнятного врожаю. У фазі фізіологічної зрілості зерна відібрали зразки по 500 г та зберігали замороженими для проведення повного аналізу після усіх польових досліджень.

Комплексний аналіз зерна проводився по шести головним параметрам:

  • кількість головних поживних речовин та клітковини;
  • вміст амінокислот;
  • вміст жирних кислот;
  • вміст мінералів;
  • вміст вітамінів;
  • вміст вторинних метаболітів.

Мікробіологічні дослідження показали, що типи мутацій, які відбуваються при направленій модифікації геному кукурудзи, дуже схожі на випадкові мутації (умисні та неумисні), що виникають у ході традиційної селекції. При цьому ГМ-технології мають менший вплив на склад зерна у зв’язку з меншою кількістю генетичних змін.

Дослідження цікаве, його результати дають привід серйозно замислитись. Проте є одна невелика деталь, яка може поставити під сумнів принаймні частину отриманих результатів: усі автори дослідження працюють або донедавна працювали на компанії, що розробляють генномодифіковане насіння для аграрного ринку.