16 липня 2020, 13:10, Урожай

На цукрових буряках спостерігається ранній прояв церкоспорозу — експерт

Оцінку поточного стану посівів цукрових буряків на Вінниччині було проведено фахівцями обласного департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів. Про це пише golos.com.ua.

«До червневих злив на полях спостерігались проблеми з вологою. Зима минула без снігу. Весняні дощі випали лише наприкінці травня, коли вже насіння поклали в ґрунт. Нарешті в останній декаді червня рослини таки втамували спрагу. До цього вологи довго не було, тому рослини розвивалися недобре», — зауважив керівник відділу продукції рослинництва та лісових культур Ігор Федчишин.

Як стверджує співрозмовник, негативним моментом є те, що раніше звичного листову поверхню вкрила така хвороба, як церкоспороз.

«Багато вологи і сонця створило так званий парниковий ефект, а це сприяло розвитку церкоспорозу, хвороби, що вражає листя буряків. На жаль, довелося побачити окремі листки, пошкоджені названим патогеном майже повністю», — уточнює фахівець.

Все про цукровий буряк: топ текстів про культуру
Читати по темі:

Ігор Федчишин пояснив, що вражена листова поверхня призводить до втрат врожаю і цукристості коренів. Каже, після того як відмирає листя, через деякий час виростає нова розетка — і для свого розвитку витягує з коренів цукри.

«Що раніше дає про себе знати церкоспороз, то більше шкоди від нього. — Цьогоріч хвороба листя буряків проявилася значно раніше, ніж це було у минулі сезони», — уточнює Ігор Федчишин.

З метою уникнення ризиків, пов’язаних з поширенням хвороби, сівба буряків потребує спеціальної підготовки ґрунту. Насіння фахівець радить заробляти після глибокої оранки. При чому, поле має бути виорано з осені.