14 липня 2020, 12:10, ЗЗР

На Волині виявлено осередок шкодочинності чортополохівки

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області.

Чортополохівка: одна з серйозних проблем цього сезону. Шкодочинність та заходи боротьби
Читати по темі:

Зі слів фахівців, за рік розвивається два-три покоління чортополохівки. Літ імаго відбувається з початку травня до кінця жовтня. Самиці відкладають яйця на листя кормових рослин поодиноко. Гусінь багатоїдна, живиться чортополохом (Carduus), лопухом (Arctium), полиню (Artemisia) та рослинами бобових культур (соя, горох та квасоля).

«З метою попередження втрат через шкідливість личинок чортополохівки, потрібно регулярно проводити обстеження сільськогосподарських та інших угідь, особливо посівів сої та соняшнику, садів, присадибних ділянок. За виявлення личинок необхідно провести заходи захисту — крайових або суцільних обробок згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні» із обов’язковим дотриманням інструкцій по техніці безпеки при роботі з пестицидами», — застерігають аграріїв.

Зазначається також, що за відсутності встановленого економічного порогу шкідливості слід користуватися ЕПШ для листогризучих совок (цукрові буряки — 2-3 гус/м. кв. для 1 покоління і 5-6 гус/рослину для другого покоління; соняшник — 8-10 гус/м. кв.; соя 1-3 гус/м. кв; яблуня — 10-15 % пошкоджених листків). Необхідно також врахувати здатність гусениць швидко пересуватися в пошуках поживи.