13 липня 2020, 15:20, Україна

Зеленський підтримав закон, яким передбачено оподаткування паїв

Про це Володимир Зеленський заявив під час візиту на Волинь, пише pmg.ua.

«Чесно кажучи, я за (законопроект 3131-д). Це один з тих законів, який виводить з тіні весь сектор фермерства. Всі повинні бути білими, сірих і чорних не повинно бути. Саме про це закон», — висловився Володимир Зеленський у ході розмови з агровиробниками Волинської області.

За його словами, податки повинні платити всі виробники, однак важливо, щоб законопроект не торкнувся звичайних селян, які тримають городи для себе.

Як пояснив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш, податкове зобов’язання застосовується до будь-яких земельних ділянок с/г призначення, а не лише до паїв. Тобто всі ділянки, на яких щось сіється, садиться, скошується (як у випадках із сіножатями) чи пасеться (як у випадку із пасовищами), незалежно від того, кому вони належать і як використовуються, будуть оподатковуватись.

Відповідно, якщо земельна ділянка с/г призначення будь-якого спрямування (навіть присадибна ділянка, тобто город при будинку) перевищуватиме 1 га, за неї слід буде сплачувати податок.

Економіст також додав, що на нарахування податку не впливають жодні фактори, як-то наявність форс-мажору (наприклад, знищення врожаю внаслідок посухи чи інших несприятливих кліматичних умов). Принаймні, в законопроекті нічого з цього приводу не зазначається.