10 липня 2020, 17:15, Урожай

Посівами незібраних зернових в полях поширюються шкідники

Про це свідчать дані фітосанітарного моніторингу Держпродспоживслужби, станом на 10 липня.

Зазначається, що клоп шкідлива черепашка за чисельності 0,2-2 і більше екз. на кв.м перелітає в місця зимівлі (перелетіло 8% клопів). Відсоток окрилених клопів становить 40- 65%. Середня чисельність личинок становить 0,3-0,6 макс. 3-7 (Донецька, Луганська обл.) екз. на кв.м. Переважна більшість личинок перебувають у IV та V віці. Молоді клопи інтенсивно живляться зерном для накопичення поживних речовин.

Разом з клопами в дозріваючих посівах ярих зернових колосових культур в лісостепових та поліських областях, у вечірні години, зерну продовжують завдавати шкоди пшеничний трипс. Шкідник виявлений на 45% обстежених площ за чисельністю 10 екз. на рослину, на ячмені чисельність фітофага становила 12 екз. на рослину.

Хлібними жуки пошкоджено до 5% рослин за чисельності 2-5 екз на кв.м (Луганська обл.) — переважно в крайових смугах посівів. Відкладання яєць фітофагами відмічалося наприкінці червня, початок відродження личинок хлібного жука очікується у липні. Недостатні запаси продуктивної вологи в ґрунті обмежуватимуть кількість відкладених яєць самками та будуть зменшувати чисельність відроджених личинок. У зв'язку з огрубінням зерна і рослин в озимині закінчується живлення злакової попелиці, комахи мігрують до пізніше достигаючих зернових та диких злаків.