10 липня 2020, 15:00, Світ

В Британії запущено масштабний проект з дослідження покривних культур

В рамках проекту фермери зі Східного Йоркшира і Північного Лінкольншира, які вирощують горох для компанії Nomad Foods Birds Eye, будуть засівати поля покривними культурами у вікнах між збиранням гороху і наступним посівом культури. Про це пише farminguk.com.

До числа покривних культур в даному випадку входять різноманітні рослини, які здатні вловлювати велику кількість СО2 з атмосфери.

Проект являє собою співробітництво між Yorkshire Water, Birds Eye і консалтинговою компанією Future Food Solutions. Перші випробування доводять, що покривні культури можуть збільшити вміст органічної речовини в ґрунті до 40 т/га, що може привести до поглинання більше 4 тонн атмосферного вуглецю на рік.

«Оскільки вміст органічних речовин в ґрунті за останні 60 років скоротилася на 50%, використання покривних культур для відновлення цих рівнів допоможе оздоровити ґрунт і повернути назад підвищення рівня CO2 в атмосфері», — йдеться в повідомленні.

Передпроектні випробування з посадкою покривних рослин вже привели до значного збільшення вмісту органічної речовини в ґрунті — більш ніж у два рази за п'ять років, з 3% до понад 6%.

«Якщо вирощувати покривні культури в глобальному масштабі, то землеробство може стати першим сектором економіки з нульовим рівнем викидів вуглецю», — зазначив менеджер зі стратегії в Yorkshire Water Ендрю Вокер.

Читати по темі: Важливість різноманіття покривних культур. Результати досліджень (американський досвід)