7 липня 2020, 10:00, Добрива

Аграріям розповіли, як зменшити фітопатологічне навантаження та покращити стан ґрунтів

Про це в матеріалі «Деградація: якщо не почати дбати про ґрунти сьогодні, завтра вже буде пізно» на SuperAgronom.com розповіла Світлана Корсун, завідувачка лабораторії агрохімічних досліджень «БТУ-ЦЕНТР».

«Сьогодні аграріям свої умови диктує ринок, і за таких обставин дотримуватися правильних сівозмін майже ніхто не буде. Проте навіть у цьому випадку можна багато зробити для здоров'я ґрунтів. Потрібно розуміти, що за вирощування одних і тих же культур йде винос з ґрунту певних категорій елементів живлення, виникає явище алелопатії, є проблеми фітопатології — збільшується кількість шкодочинних організмів. І для вирішення всіх вказаних проблем є практично єдиний шлях: біологічні препарати», — зазначила фахівець.

Експертка розповідає, що практичний досвід застосування препарату Екостерн у кількох господарствах різних регіонів свідчить: навіть за вирощування соняшнику чи кукурудзи кілька років поспіль застосування Екостерну дає змогу суттєво зменшити фітопатологічне навантаження та покращити стан ґрунтів.

«Комплекс мікроорганізмів, який входить до складу препарату Екостерну, забезпечує пришвидшення деструкції рослинних решток, але при цьому, залучені до препарату мікроорганізми ні в якому разі не деструктують гумус. Навпаки, вони сприяють гумусотворенню, перетворенню рослинних решток в гумус. І при цьому мікроорганізми біопрепарату мають стерео спектр дії. Вони не лише деструктують рештки, але й пригнічують патогени завдяки власним продуцентам. Це один з засобів, який допоможе боротися з патогенною мікрофлорою ґрунту та певним чином поліпшити поживний режим для рослин і сприятиме поліпшенню структури ґрунту», — наголосила завідувачка лабораторії агрохімічних досліджень.