6 липня 2020, 13:00, Технології

Названо ключові чинники посилення деградаційних процесів ґрунтів

Про це йдеться в матеріалі «Деградація: якщо не почати дбати про ґрунти сьогодні, завтра вже буде пізно» на SuperAgronom.com.

«Порушення сівозміни, яке нині спостерігається практично повсюдно, порушення балансу поживних елементів, інтенсивний обробіток ґрунту — ось головні чинники, що наразі призводять до посилення деградаційних процесів. Вносяться добрива не ті, які потрібні для підтримання родючості, а ті, які агропідприємства вважають за необхідне внести. В основному це азотні добрива. Або утилізуються відходи виробництва. Наприклад, курячий послід. Його виробляється дуже багато, його потрібно утилізувати, і він інколи бездумно вноситься. Хоча це дійсно повернення до ґрунту елементів живлення, але надмірне внесення викликає інші проблеми», — зазначила Світлана Корсун, завідувачка лабораторії агрохімічних досліджень «БТУ-ЦЕНТР».

Дані моніторингу земельних ресурсів переконливо засвідчують, що останніми роками наші ґрунти помітно збідніли і втрачають свої якісні та продуктивні показники.

Вчені НААН України звітують, що розораність земель в Україні є найвищою у світі й досягає 57% території країни та майже 80% сільськогосподарських угідь. Інтенсивне сільськогосподарське використання земель впливає на зменшення родючості ґрунтів у зв'язку з їхнім переущільненням, руйнуванням структури, водопроникністю та аераційною здатністю з усіма екологічними наслідками.