26 червня 2020, 18:10, Урожай

На Полтавщині зафіксовано початок льоту кукурудзяного метелика

За даними спеціалістів ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області, ЕПШ стеблового (кукурудзяного метелика) в фазу кукурудзи 6-8 листків становить 18% рослин із кладками яєць. У фазу викидання волоті - формування зернівки ЕПШ становить 1-2 гусениці/рослину за 6-8% заселених рослин з гусеницями І-ІІ віків.

Для обмеження шкідливості стеблового (кукурудзяного) метелика на початку та під час масового відкладання яєць фахівці рекомендують проводити випуск трихограми з нормою 50-100 тис. самиць, знищення бур’янів та квітучих нектароносів.

При цьому, ефективність трихограми залежить від погодних умов, біологічних показників комахи, чіткого дотримання регламентів, методики та технології застосування трихограми на конкретному полі.

У разі хімічної боротьби рекомендується застосовувати препарати, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

«Обробітки пестицидами проводити в тиху безвітряну погоду ранком та у вечірні години. Не менше як за дві доби, про час та місце проведення обробітків, необхідно попереджувати Голів сільських і селищних рад, населення села та пасічників. На оброблених ділянках обов’язково виставляють попереджувальні знаки», — радять фахівці.

Читати по темі: У посівах активізувалися різновиди метеликів — експерт