15 червня 2020, 18:00, Україна

Одесит популяризує гідропонний метод вирощування рослин

Про це пише odessamedia.net.

Нагадаємо, гідропоніка дозволяє обходитися без ґрунту, а живлення рослини отримують з живильного розчину, що оточує коріння. Гідропоніка необхідна, щоб створювати оптимальний режим функціонування кореневої системи все інше можливо лише в закритих системах вирощування — теплицях.

«Рослини ростуть набагато швидше, плодоносять більше, стають витривалішими, тому дивно, що такого роду установки не використовуються повсюдно в агробізнесі. При цьому, вирощування можна проводити без субстрату», — зазначив Андрій Вознюк.

Наразі одесит конструює різні системи вирощування рослин та проводить дослідження. Один з останніх експериментів — вирощування огірків на власній розробці для промислового використання без хімікатів, з економією води і добрив, що здешевлює виробництво. Ними можуть користуватися, як малі тепличні господарства, так і великі аграрні компанії.

«Одні огірки я висадив в ґрунт, інші вирощую за допомогою моєї установки. Те, що росте в землі, виглядає вкрай сумно: через посуху листя отримують опіки навіть при поливі, і огірки практично не ростуть. Ті, що висаджені в гідропонну установку також трохи постраждали, але виглядають набагато бадьоріше і майже в три рази більше», — ділиться фермер.

Андрій Вознюк розповів, що зараз він працює з декількома установками. Одна необхідна для вирощування популярної мікрозелені.

«Я хочу популяризувати гідропоніку, як вид сільського господарства, для того, щоб люди з невеликими коштами могли гарантовано забезпечити себе результатом. З нашими метеорологічними умовами вирощувати ті ж овочі досить складно. При тих же самих погодних умовах, результати від гідропоніки на кілька порядків вище. Моє завдання, написати курс лекцій на зрозумілій народу мові, показавши, як можна використовувати гідропоніку, як для особистого користування, так і в комерції. Це питання я хочу обговорити з представниками одеського сільгоспінституту. Якщо вийде, то це буде перший ВНЗ України, який почне випускати фахівців з гідропоніки», — резюмував Андрій Вознюк.