6 червня 2020, 15:00, Україна

Науковець розповів, коли слід очікувати перших врожаїв кавуна

Зі слів директора Південної державної сільськогосподарської дослідної станції НААН України, кандидата сільськогосподарських наук Володимира Лимара, серед аграріїв, які займаються вирощуванням кавунів, наразі залишились лише професіонали, котрі серйозно ставляться до підготовки поля, впровадження нових агротехнологій, методично відстежують прогресивні маркетингові тенденції, пише newday.kherson.ua.

«Такі виробники тримаються своєї «ніші», тому площі під баштанами в регіоні останніми роками не змінюються. Наразі на першому місці наш сорт Чарівник, на другому — американський Крімсон світ. Принагідно з’ясувалося, що споживчі симпатії до баштанних в Україні та за кордоном дещо відрізняються. Українці віддають перевагу кавунам із дрібним насінням, соковитою м’якоттю, щільній зернистій структурі, вагою шість-вісім кілограмів. Для іноземців важлива не стільки соковитість чи вміст природних цукрів, скільки однорідний розмір та вага — 4-6 кг», — розповідає науковець.

Чого зараз не можуть спрогнозувати ані науковці, ані виробники, так це коливання закупівельних цін на кавуни та дині. З одного боку, витрати на вирощування баштанних стабільно зростають. З іншого, катастрофічне збідніння у карантин масового покупця може призвести до падіння попиту. А з ним — і цін.

Читати по темі: Щоб було солодко. Все про вирощування кавунів та динь