3 червня 2020, 13:00, Технології

Названо ключові ризики втрат врожаю кукурудзи через похолодання

Про це в матеріалі «Продуктивна волога в ґрунті: визначення запасів і поради щодо збереження» на Kurkul.com розповів Сергій Хаблак, начальник відділу впровадження та моніторингу технологій в рослинництві холдингу A.G.R Group.

«Небезпеку для кукурудзи представляють різкі перепади температур, які прямо впливають на отримання дружніх сходів. При перепадах температур вночі у верхніх шарах ґрунту теплішими залишаються нижні горизонти, куди починає через термотропізм опускатися паросток, а коріння — підніматися до поверхні в сторону меншої температури. При нормалізації перепадів температур все відновлюється, але збільшується час для виходу паростка на поверхню ґрунту. Через це існує великий ризик того, що сходи можуть бути ослабленими, а місцями не з'явитися зовсім», — зазначив Сергій Хаблак.

При температурі ґрунту нижче 6°С на глибині загортання насіння процеси проростання зупиняються, але тривають процеси набухання і накопичення вологи. При таких умовах може статися загнивання насіння і проростків, зауважив спеціаліст.

«При поверненні холодів після теплого періоду ферментні системи паростка, які регулюють поділ клітин і контролюють напрямок росту, не в змозі нормально функціонувати. Може бути так, що колеоптиль передчасно розкривається, показуючи зародкові листочки. Через це паросток просто не в змозі пробити посівний шар ґрунту і скручується», — попереджає Сергій Хаблак.

Зазначається також, що при появі сходів на поверхні ґрунту у деяких регіонах України відмічалося пошкодження листків кукурудзи приморозками нижче -2...-3°С, що призводило до зміни їхнього кольору і навіть відмирання. Знаходження точки росту нижче поверхні ґрунту аж до фази 5-6 листків дозволяє захистити рослини від загибелі при низьких температурах на поверхні ґрунту і відновити вегетацію кукурудзи.

«При вирощуванні культур нам влітку доведеться нелегко через незвичайний характер погоди, обумовлений зміною клімату. Прогнозують, що погода влітку 2020 року буде позмінно холодною і гарячою, сухою і, можливо, дощовою в кінці літа. Від стадії 6-го листка рослини кукурудзи починають активно засвоювати воду аж до викидання волоті. Якщо не буде достатньої кількості опадів в червні-липні, коли інтенсивно зростає і цвіте кукурудза, і липні-серпні, коли цвіте і наливається соя, то цей рік буде складним на отримання високих врожаїв цих культур», — озвучив побоювання фахівець.

Сергій Хаблак наголошує, що критичний період щодо вологозабезпечення кукурудзи починається приблизно із фази 6-го листа і триває до цвітіння та наливу зерна. Бажано, аби в такий період ця культура отримувала від 20 до 40 мм опадів на місяць. Якщо вологи не буде, тоді можна не сподіватися на отримання великих врожаїв.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».

Читати по темі: Вирощування кукурудзи: повна технологія