27 травня 2020, 10:00, Урожай

Через травневі заморозки вітчизняні аграрії зазнали мільйонних збитків

«Весняні морози пошкодили бутони ріпаку на площі близько 600 га. Зазвичай ми збираємо 4 т/га, а в цьому році, хоча б по 3 тонни вдалося зібрати. Наші втрати через погодні примхи — 6 млн грн», — поділився аграрій з Ківерцівського району на Волині Павло Давидюк.

Голова наглядової ради компанії «Бучачагрохлібпром» (Тернопільська область) Петро Гадз розповів, що заморозки пошкодили 20% посівів культур.

«Найбільше постраждала теплолюбна кукурудза, соя і соняшник. Зниження температури було стресом і для ріпаку, який нахилився в період цвітіння і тепер однозначно дасть меншу врожайність. Пошкодила погода і пшеницю. Збитку ще підраховуємо», — зазначив Петро Гадз.

За словами агронома з Тернопільщини Ярослава Максимова, в його агропідприємстві приморозки пошкодили цвіт яблунь в садах на площі 50 га. Знищено 100% майбутнього врожаю.

«Найбільше нарікань — на замерзлу картоплю. У виграші — сільгоспвиробники, які були готові до заморозків і захистили поля, зокрема, насипали над ними гребені землі висотою 18 см. Навіть якщо почорніли листя то стебло залишилось цілим  і зеленим, картопля відновиться, але треба допомогти їй рідкими добривами і стимуляторами росту», — відзначила виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі (УАПК) Оксана Руженкова.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».