22 травня 2020, 15:00, Технології

Через похолодання аграріям радять не поспішати з внесенням на кукурудзу страхових гербіцидів

Про це в коментарі SuperAgronom.com розповів Володимир Кузьмич, продукт менеджер компанії «Лімагрейн Україна».

«Остання декада квітня була досить холодною для усієї центральної частини України. Заморозки спостерігались майже на усій території України, а в Харківській, Луганській Львівській, Івано-Франківській і Рівненській були суттєві приморозки. Травень місяць теж видався не теплим, але побалував агрономічними дощами, які ми не бачили уже не одну п’ятирічку і відбулось суттєве зниження температури в Хмельницькій, Вінницькій, Черкаській, Київській і Кіровоградській областях», — розповів фахівець.

Подекуди через пошкодження морозами фермери прийняли рішення пересівати кукурудзу, адже досить сильно постраждала наземна частина рослини. Іще однією негодою цього року були пилові бурі, які змусили в окремих випадках пересівати поля.

«Які можуть бути наслідки від таких перепадів температури — в першу чергу це вплине на вирівняність посівів, ярусність буде спостерігатись на усіх посівах, більш пізніх строках посіву — присутність нерівномірних сходів, у ранні строки — перші листки постраждали від приморозків але точка росту ні», — наголошує Володимир Кузьмич.

Наступний крок який планували господарства зробити — це внесення страхових гербіцидів. На думку фахівця, такий крок є досить ризикованим, в даній ситуації — рослини в стресі, і дія препаратів під сумнівом, тим паче за прогнозом погоди ближчим часом в деяких регіонах очікується знову пониження температури. Тому бажано відмовитись від внесення гербіцидів, але внести препарати, які підтримають рослини, а для боротьби із бур’янами зробити міжрядний обробіток та використати ротаційні борони.

«Також варто не забувати, що ушкоджені тканини рослини є відкритими дверима для інфекцій, особливо на полях де кукурудза вирощується у монокультурі багато років, та на полях є велика кількість інфікованих рослинних залишків,  тим паче в цьому році ми маємо досить часті  пилові бурі. Аналізуючи стан гібридів можна сказати, що такі пониження температури досить бобре перенесла лінійка гібридів Гідранео таких як Адевей, ЛГ30215, ЛГ30273. Адевей уже багато років поспіль підтверджує свою високу холодостійкість. Декілька років назад в Тернопільській області посів сильно постраждав від пониження температури, але тим не менше середня урожайність по полю становила 10 т/га при тому що сусідні поля інших гібридів показали нижчий результат», — підсумував продукт менеджер компанії «Лімагрейн Україна».

Олексій Кудриль, SuperAgronom.com

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».