22 травня 2020, 10:00, Україна

До прем’єра звернулись з проханням посилити відповідальність за отруєння бджіл

Про це пише golos.com.ua.

«Найчастіше причиною масової загибелі бджіл є хвороби різної етіології, але значної шкоди зазнає бджільництво при неправильному застосуванні засобів захисту рослин сільськогосподарськими підприємствами», — зауважує голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко.

Зокрема пропонується внести зміни до Кримінального кодексу, доповнивши покаранням за порушення законодавства в галузі бджільництва. Андрій Прокопенко вважає потрібним обумовити штраф від трьох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А за повторення дій, що призвели до загибелі бджіл, — до сімнадцяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко пропонує уряду виступити з ініціативою про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, до законів України «Про пестициди і агрохімікати», «Про бджільництво», «Про ліцензування видів господарської діяльності», «Про захист рослин» та «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Зазначається, що загалом на Чернігівщині зареєстровано 41,4 тис. бджолосімей. Протягом квітня-травня частково постраждали 607 бджолосімей, 20 повністю загинули. Хоча пасічники тільки одного Ніжинського району кажуть, що втратили майже тисячу бджолосімей.

Читати по темі: Знищувати шкідників, а не бджіл: рекомендації з вибору безпечних для бджіл інсектицидів