20 травня 2020, 14:00, Урожай

Тернопільські аграрії оцінили збитки від травневих заморозків та пилових бурь

На Тернопільщині найбільше постраждали південно-східні райони. На Гусятинщині, Чортківщині й Теребовлянщині пилова буря знищила посіви цукрового буряка, соняшнику. У селах Заліщицького і Борщівського районів у господарствах вимерзли тисячі корчів помідорів, пише nova.te.ua.

За один день пилова буря збила значну частину посівів цукрового буряка агрофірми «Нічлава», що в селі Коцюбинці Гусятинського району. Зі 120 га вціліло лише 35 га. Збитки сягнули понад 1,6 млн грн.

«Сильний вітер здіймав грудки землі і пил, крутив їх - нагадувало смерч. Коли втихомирилося, я виїхав у поле — цукрового буряка вже не побачив... 85 га сходів вщент збило грудками. Більш-менш вціліло 55 га, які ближче до села і більш захищені деревами. Буря знищила також 40 га посівів соняшнику. Пшеницю й горох не зачепило, бо під цими культурами мало пухкого ґрунту», — розповідає голова агрофірми Степан Коціра.

Після стихії до господарства приїжджали спеціалісти від цукрового заводу, щоб визначити стан посівів.

«Сказали, якщо точка росту буряків не відімре, то культури ще можуть відновиться. Чекали ми два-три дні, пішов дощ — сподівалися, може, це врятує посіви, але з кожним днем усе гірше. Доведеться частково пересіяти, а решту переоремо і засіємо кукурудзою. Соняшник також пересіємо», — додав голова агрофірми «Нічлава».

У Колодрібці (Заліщицький район) вимерзли тисячі корчів помідорів. Після нічного заморозку 13 травня загинули почорнілі гектари насаджень. Одна сім’я із села Колодрібка втратила 12 тис. корчів помідорів, які висадила у відкритий ґрунт.

«Наше село «спеціалізується» на вирощуванні помідорів, огірків, капусти, перцю. Через різке похолодання постраждали майже всі мешканці: у когось картопля підмерзла, у когось — квасоля, помідори і огірки, а ще град побив», — розповів голова Колодрібської сільської ради Василь Петрик.

Читати по темі: Сильні вітри та пилові бурі: як впливає весняна погода на захист рослин. Рекомендації фахівців щодо захисних обробок посівів