15 травня 2020, 17:00, Україна

Аграріїв попереджають про ризик масового поширення колорадського жука

За даними волинського обласного управління Держпродспоживслужби, наразі у Володимир-Волинському, Луцькому та Рожищенському районах спостерігається заселення сходів ранніх сортів картоплі колорадським жуком.

Слід зазначити, що погодні умови зимового періоду були сприятливими для доброї перезимівлі колорадських жуків, тому існує велика загроза пошкодження рослин.

«Першими з’являються на поверхні фізіологічно ослаблені імаго, що двічі зимували, відроджені з перших кладок яєць. Вони у значній кількості гинуть після виходу і впродовж літа відрізняються зниженою плодючістю. Найбільш життєстійкими є імаго масового виходу. Певний час вони тримаються на поверхні ґрунту, потім, за 2-3 доби, починають поїдати молоде листя картоплі. Імаго селяться на розсаді томатів, баклажанів, перцю, збираються іноді на купах картоплі, живлячись її проростками та бульбами. У пошуках їжі жуки перелітають на значні відстані. Жуки й личинки живляться цілодобово», — застерігають фахівці.

З метою знищення та запобігання дальшому поширенню шкідника рослин картоплі та інших пасльонових при масовій появі личинок І-ІІ віків за чисельності 10-20 екз/кущ картоплі на 8-10 % заселених кущів, застосовують  один із препаратів на основі діючих речовин: імідаклоприд, клопіанідин, тіаклоприд, лямбда-цигалотрин, альфа-циперметрин, хлорпірифос та інші дозволені, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

Про ризик посилення шкодочинності колорадського жука також інформують фітосанітари київського обласного управління Держпродспоживслужби.