12 травня 2020, 16:00, Урожай

На полях Черкащини панує ґрунтова посуха

Про це заявив начальник Черкаського обласного гідрометцетру Віталій Постригань, пише vechirka.net.

«Зважаючи на низькі вологозапаси ґрунту на початок весни та загальний дефіцит опадів, на окремих площах південно-східної частини області розпочалася ґрунтова засуха. Так, за спостереженнями метеостанції Чигирин на тестових полях, вологозапаси в метровому шарі ґрунту на площі з озимою пшеницею, в якої триває критичний період розвитку, запаси найбільш низькі за останні 30 років і становлять 50 мм. При такій волозі колос в озимини формується мілкий, зі значною кількістю недорозвинених колосків», — зазначив Віталій Постригань.

Повідомляється, що за перші дні травня рясні дощі пройшли у Канівському районі (38% місячної норми) й на Уманщині (35% місячної норми). Легше стало також на Жашківщині й Золотоніщині - 6 мм або 13%. А найменше живильної вологи дісталось Смілянському, Чигиринському, Звенигородському та Черкаському районам, де випало лише 1-2 мм дощу. У інших регіонах області продуктивних опадів не відзначалось.

«Погодні умови квітня були несприятливими для сходів рано засіяних теплолюбних культур та висадженої розсади томатів і перцю. А от заморозки, що спостерігалися на початку декади в повітрі, на поверхні ґрунту та висоті 2 см від його поверхні, на сільгоспкультури суттєво не вплинули», — зазначає фахівець.

За спостереженнями агрометеорологів, стан посівів на полях області на кінець декади у озимої пшениці утримується переважно добрий. Подальший стан озимини залежатиме від випадіння опадів, боротьби зі шкідниками та дотримання агротехніки, підсумував Віталій Постригань.