30 квітня 2020, 18:00, Україна

На півдні України вчені виростили на зрошенні високопродуктивну спаржу

З метою відпрацювання найефективніших технологій вирощування спаржі, на дослідній плантації Інституту зрошуваного землеробства НААН України науковці висадили високопродуктивні її гібриди голландської селекції, на зрошенні. Про це пише golos.com.ua.

Спершу науковці побоювалися, що спаржа у таврійському степу не приживеться — адже є досить вимогливою, потребуючи щедрого внесення органічних добрив «на старті», регулярного поливу. А ще й ручної праці під час збирання молодих пагонів. До того ж у березні-квітні Херсонщиною прокотилися три хвилі приморозків, коли нічна температура падала до мінус -7-8°С.

«Голландські гібриди з нашої дослідної плантації дають пагони завдовжки 20-25 см, за врожайності до 5 т/га. Та це ще не межа. Відділяємо їх вручну гострим ножем, хоча знаємо, що для цього в об’єднаній Європі використовують спеціальний комбайн. Але він зрізає рослину на одній висоті, а пагони спаржі її мають різну. Якщо «обчухати» кущики під одну гребінку, високоякісної продукції не отримаєш — частину треба буде відсортувати, — зауважила старший науковий співробітник інститутського відділу біотехнології, овочевих культур та картоплі, кандидат сільськогосподарських наук Надія Косенко.

Херсонські селекціонери переконані: потенціал спаржі в Україні досі недооцінюють. Адже ціна спаржі «з поля» сягає 250 грн/кг (за останній рік зросла на сто гривень), а в супермаркетах доходить до 400 грн/кг.

З часом українці спаржу неодмінно «розкуштують», упевнена директор Інституту зрошуваного землеробства, член-кореспондент НААН України Раїса Вожегова.

«Молоді пагони спаржі не просто смачні та поживні, а й дуже корисні для здоров’я: знижують рівень холестерину, допомагають організму регулювати тиск і вагу тощо. Недарма ж наукова назва спаржі — аспарагус лікарський. Поки що херсонську спаржу мають змогу куштувати лише ті, хто її виростив. Але в перспективі на продажу делікатесних пагонів інститут може й непогано заробляти: перемовини з трейдерами про це вже ведуться», — зазначила Раїса Вожегова.