29 квітня 2020, 17:00, Україна

Проблема зневоднення в Україні стала питанням національної безпеки — науковець

Про це в ефірі Громадського радіо повідомив директор Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Ромащенко, інформує сайт НААН.

«Вже прийшов час, коли про воду потрібно кричати. Навіть 20-30 років назад ми говорили, що Україна за забезпеченістю власними водними ресурсами належала до малозабезпечених країн. Можливо, наявність Дніпра і його приток створило дещо хибне враження про те, що в нас води дуже багато», — зазначив Михайло Ромащенко.

Зі слів науковця, максимальне споживання країною води було зафіксовано в 1991 році — 31 кубічний кілометр. Минулого року загалом було спожито 9 кубічних кілометрів. Тобто споживання зменшилося в 3 рази. У сільському господарстві обсяги зрошення знизились у 5 разів. Тим не менше, не дивлячись на зменшення споживання, кліматичні зміни викликали той процес, який привів до тотального масштабного зневоднення території України.

«Зима без снігу посилила зневоднення, тому що практично не було атмосферного живлення ані ґрунтових вод, ані підземних вод. Нас очікує зменшення річкового стоку. Не випало атмосферних опадів ані у вигляді снігу, ані у вигляді дощів, які б могли сформувати поверхневий стік, який би, стікаючи з території України, викликав водопілля. Через це ми не змогли заповнити належним чином дніпровські водосховища, не змогли їх промити», — підсумував директор Інституту водних проблем і меліорації НААН України.