24 квітня 2020, 17:00, Посівна

На Вінниччині зафіксовано критично низький рівень вологи у ґрунті

Про це повідомив директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА Микола Ткачук, передає ukrinform.ua.

«За даними гідрометеорологів, на Вінниччині зараз критично не вистачає поверхневої вологи і продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту. Із оптимальних 210-240 мм реально по окремих районах маємо від 80 до 100 мм вологи. Тобто, менше половини від бажаного мінімуму. Це вже критична межа недостатньої кількості продуктивної вологи», — відзвітував Микола Ткачук.

За його словами, така ситуація змусила аграріїв області надзвичайно високими темпами проводити посів ярих культур, зокрема, ранніх зернових і зернобобових.

Аби впоратися із цим завданням, Вінницька ОДА видала спеціальне розпорядження, завдяки якому вдалося узгодити з превентивною службою Нацполіції всі питання руху сільськогосподарської техніки, у тому числі великогабаритної, дорогами області, зокрема, безпечні маршрути переїздів до місця виконання робіт.

Посадовець зазначив, що у квітні в області пройшов лише один дощ, який рівень поверхневої вологи дещо збільшив і покращив умови для сходження посіяної ярини. Утім, умови для сходів все ще залишаються далекими від оптимальних.