22 квітня 2020, 17:00, Україна

У НААН оцінили негативний вплив посухи та коливання температур на стан посівів у полях

Про це свідчать дані аналітичної довідки агрометеорологічних умов та стану посівів сільськогосподарських культур в Україні станом на 17 квітня, інформує сайт НААН.

За словами науковців, несприятливі умови для росту та розвитку рослин склалися внаслідок абсолютно сухої сонячної погоди, великих коливань температури повітря (від нічних морозів до високих денних температур), інтенсивних заморозків упродовж останніх двох тижнів, критично низької відносної вологості повітря, суховійних явищ.

Надзвичайно низький вміст вологи у повітряних масах сприяв інтенсивному нічному охолодженню повітря до дуже низьких значень, вдень, навпаки, відбувалося швидке наростання тепла до значень, більш характерних для кінця квітня.

«Починаючи з початку березня і до 10 квітня кількість опадів в Україні не перевищувала в основному 20-40%, у південних областях — 10-20%  норми, при цьому у багатьох районах Одеської, Запорізької, Херсонської областей за цей період часу продуктивних дощів не було майже зовсім. За таких умов відбувається стрімка втрата вологи як з орного, так і з метрового шарів ґрунту. Порівняно із вологозапасами у кінці березня відбулося їх зменшення у середньому на 20-30 мм — у метровому та на 10-15 мм — в орному шарі ґрунту», — інформують в НААН.

Станом на 15 квітня запаси продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту під озимими та ярими ранніми культурами на більшості площ не перевищували 35-55% норми, до кінця квітня на більшій території південного регіону  та місцями у центральних областях ймовірне їх зниження до критично низьких показників.

Найгіршою ситуація зараз в Одеській області, де в орному шарі ґрунту запаси вологи під озимими культурами на більшості площ становлять 1-6 мм, місцями цей шар ґрунту зовсім сухий. У метровому шарі ґрунту при середніх багаторічних значеннях 120-130 мм на цей час вологозапаси не перевищують 45-55 мм і оцінюються як незадовільні, у південних та центральних районах області — 22-40 мм — оцінюються як критичні. Під ранніми яровими та зернобобовими культурами на більшості площ області ситуація  схожа. Триває та поглиблюється весняна посуха.