13 квітня 2020, 18:00, Технології

Школяр-винахідник досліджує технологію прилипання пестицидів до рослин при обробці сільгоспкультур

Про це пише golos.com.ua.

Роботу учня Романа Кучерявого вже оцінили на Всеукраїнській виставці-конкурсі молодіжних інноваційних проектів «Майбутнє України» в Києві. Вона здобула перше місце. Нещодавно Роман Кучерявий представляв свій винахід на засіданні Малої академії наук (МАН) у Вінниці.

Винахід учня дає можливість забезпечити краще прилипання пестицидів до листків при обробці рослин.

«Наш метод забезпечує «прилипання» рідини до рослини. З його допомогою убиваємо двох зайців. Зменшуємо витрату препаратів, а значить, і коштів на їхнє придбання, а також захищаємо екологію від забруднення», — зауважив він.

Для більш ефективного обробітку рослин винахідник вирішив скористатися відомим методом дії протилежних зарядів.

«Спочатку треба зросити рослини краплинами води, обробленої позитивними електрозарядами. Після цього вносити рідкі речовини, заряджені негативними зарядами. Спрацює відомий метод різнойменних зарядів. Хімічні препарати, як липучка, приклеюються до рослини», — розповідає школяр.

Для непростого процесу Роман Кучерявий використав реактор. З його допомогою хімічні препарати подрібнюються на мікронні часточки. Саме таке подрібнення забезпечує зменшення їхніх витрат. Одночасно рідина отримує необхідний електрозаряд.

Обробляти поля винахідник пропонує із застосуванням квадрокоптера. Управління ним на відстані убезпечує працівника від безпосередньої роботи з хімічними речовинами.

Згідно з проведеними розрахунками, один гектар поля можна обробити в середньому 5 л хімічних препаратів. Нині, за його словами, використовують приблизно 300 л на таку само площу.

Допомагав у роботі Роману його рідний брат Юрій. Брати — двійнята, обидва навчаються в одному класі, до цього досліджували тему, що стосується очищення шахтних вод.

Керує дослідженнями братів Кучерявих вчитель Олександр Герасимов. Ще одним науковим керівником у роботі з ефективного внесення препаратів на рослини є старший викладач Вінницького національного технічного університету Анатолій Хомчук.