11 квітня 2020, 15:00, Технології

Німці використовують очищенні стічні води у гідропонних теплицях

У дослідницькому проекті HypoWave, що фінансується Федеральним міністерством освіти та досліджень (BMBF) Німеччини, вчені знайшли спосіб поєднати переробку стічних вод та боротьбу із зміною клімату. Про це пише hortidaily.com.

У науковій теплиці команда Технічного університету Брауншвейгу без використання ґрунту вирощувала рослини салату. У цьому гідропонному процесі рослини забезпечуються живильним розчином на основі відновленої води із стічної системи.

У порівнянні зі звичайним вирощуванням, вода не просочується до ґрунту, а випаровування значно менше. Таким чином, очищені стічні води вперше використали для вирощування гідропонної рослинності.

Вода до рослин надходить із сусідньої очисної споруди, обробляється та очищається в багатоетапному процесі. При цьому, поживні речовини, необхідні для здорового росту рослин, після очищення стічних вод залишаються.

«Нам вдалося успішно оптимізувати процес економії води за допомогою спеціально очищених стічних вод. Обираючи водоочисні споруди ми рекомендуємо фермерам переконатися, що це комунальні стічні води без великих промислових скидів, щоб не виникало проблемних концентрацій важких металів. Крім того, потрібно дослідити мікробіологічну якість поливної води», — зауважив керівник проекту Томас Докхорн.