7 квітня 2020, 13:00, ЗЗР

Фахівець розповів про переваги та особливості біостимулятора Вітазим

Вітазим — це потужний біостимулятор, створений на основі брасиностероїдів, що допомагає реалізувати максимальний генетичний потенціал культури. Препарат виробляється шляхом ферментації рослинної сировини, а його головними діючими компонентами і є брасиностероїди. Встановлено, що в низькій концентрації брасиностероїди впливають не тільки на процеси росту й розвитку рослин, а й підвищують їхню стійкість до різних стресових чинників, у тому числі до посухи, різких коливань температури та пестицидного ураження.

Вітазим застосовують у бакових сумішах із пестицидами. Препарат слід використовувати в контексті цілісної системи догляду, а не ізольовано. Мінімальна доза застосування Вітазиму становить 300 г/га, цього, як розповів Вадим Плотніков, буде достатньо, щоб нівелювати наслідки легкого стресу.

«З агрономічної точки зору, мінімальна доза, яка дає видимий результат у наших умовах, 0,5–1 л/га. В інституті олійних культур у Краснодарі у 2011 р. тестували дію 0,1, 0,5 і 1 л/га. Прибавка була і від 100 г/га, але вона була недостовірна — менше 5 %. Уже з 500 г/га отримали достовірну прибавку, вона показала найкращий результат по всіх культурах, за винятком соняшника. По соняшнику 500 г/га прибавка була на рівні 320 кг/га. А 1 л/га додав 460 кг/га, що є суттєвою різницею», — поділився результатами досліджень експерт.

З його слів, найкраще застосовувати Вітазим у поєднанні з фунгіцидами та інсектицидами, оскільки він додатково підсилює їхню дію. А от ефективність гербіцидів у поєднанні з Вітазимом навпаки знижується, у такому випадку слід давати максимальну дозу препаратів і використовувати негормональні гербіциди.

«Вітазим завдяки брасиностероїдам й іншим компонентам відновлює імунітет рослини та збільшує кількість корисної мікрофлори. Його прикореневе застосування підсилює інтенсивність перебігу фотосинтезу, при цьому багаті на енергію сполуки надходять до кореневої системи рослин, живлячи ґрунтову біоту. Отримуючи весь необхідний комплекс речовин, культура може збільшити свою врожайність на 10-20 %», — зауважив Вадим Плотніков.

Читати по темі: Пол Силті: На нашій планеті відбуватимуться значні зміни умов, але вони призведуть до збільшення виробництва агропродукції