7 квітня 2020, 09:00, Добрива

За останні 30 років обсяги внесення органічних добрив скоротились у 22 рази

Таку думку в коментарі Latifundist.com висловив народний депутат України VII-VIII скликань, президент «МХП Еко Енерджи» Олександр Домбровський.

«Щорічно Україна недоотримує сільськогосподарської продукції на 5 млрд доларів, що дорівнює ВВП деяких країн. В Україні в останні роки домінувала незбалансована дефіцитна система землеробства. Врожаї останніх років — це в основному результат виснаження виключно природної родючості ґрунту в поєднанні з незбалансованим внесенням мінеральних добрив. Зберігати надалі такий підхід до родючості — неприпустимо», — заявив Олександр Домбровський.

На його думку, для забезпечення бездефіцитного балансу гумусу в ґрунтах України необхідно змінити системи внесення добрив з переорієнтацією на збільшення частки органічних добрив.

«Ще декілька десятиліть тому ніхто не сумнівався в тому, що основою врожайності є органічні добрива. Але хімія витіснила органіку. При цьому, всі хочуть екологічно чисті продукти, і щоб земля не закінчувалась. Тому агрохолдинг МХП на базі свого біогазового комплексу у Вінницькій області в поточному році запустив пілотний проект «Відродження родючості ґрунтів за допомогою органічних добрив», — додав експерт.

Як зазначив Олександр Домбровський, в проекті велика увага приділена питанню відновлення родючості ґрунтів України. Оскільки органічні біодобрива, які виробляє біогазовий комплекс, мають високий вміст необхідних для рослин елементів живлення. Це дозволяє збільшити частку гумусу та відновити їх родючість.

«Використання органічних добрив може стати досить серйозною підставою для розвитку органічного землеробства та вивести Україну у світові лідери з виробництва екологічно чистої продукції», — додав він.