2 квітня 2020, 16:15, Посівна

МХП нарощує площі посіву ярих культур

Про це в інтерв’ю для SuperAgronom.com розповів Віктор Марценюк, керівник агрономічного відділу МХП.

«Ярі займатимуть 80% площ, озимі — 20%. Частка ярих у порівнянні з минулим роком збільшилась приблизно на 20%. Озимі — це ріпак і пшениця переважно. Також є ще жито і ячмінь, але їх площі зовсім незначні. Щодо ярих, то зернові колосові практично не сіємо. Стратегічними залишаються кукурудза (45%) і соняшник (25%). Близько 5% площ відведено під сою», — розповів Віктор Марценюк.

Для МХП ці культури основні, адже вони є сировиною у виробництві комбікормів для птахофабрик. Крім зерна кукурудзи та соєвого шроту до комбікормів у компанії почали додавати зерно пшениці. Тобто більшість культур у сівозміні націлені на власне використання.

До посівної в компанії готові повністю. Також завершено роботи із підживлення озимих культур та внесення добрив під посів ярих.

«Планували приступити в останніх числах березня, та повернулися приморозки і початок сівби ми дещо відтермінували. Але все у штатному режимі — насіннєвим матеріалом і добривами наші господарства повністю забезпечені, техніка готова. Хоч весняних робіт нам додалося — озимий клин зменшився, відповідно ярий збільшився. Але ми, де це було необхідно, дообладнали сівалки, 8-рядкові поставили на 16-рядкові рами, встановили їх на потужні трактори із тим самим Precision Planting. Зробили можливість, щоб вони працювали не тільки у світлову частину дня, а цілодобово. Тож думаю, що вкладемося з сівбою у звичайні терміни — за днів 20-25 упораємося», — ділиться планами на посівну керівник агрономічного відділу МХП.