2 квітня 2020, 14:10, ЗЗР

Більше половини врожаю ріпаку можна втратити через альтернаріоз і склеротиніоз — BASF

Про це в матеріалі «Хвороби ріпаку: склеротиніоз й альтернаріоз — шкодочинність, умови поширення, методи боротьби» на SuperAgronom.com розповіли фахівці компанії BASF.

«Якщо порівнювати склеротиніоз й альтернеріоз, то перший зазвичай поширюється навесні, тобто ураження рослин відбувається у весняний період, а проявляється хвороба влітку, під час дозрівання. Натомість альтернаріоз може уражувати рослини з осені, перезимовувати на них, на відмерлому листі після зими, а потім іде конідіальне спороношення і хвороба поширюється по рослині аж на стручки», — розповів Тарас Костина, керівник напряму маркетингу насіння компанії BASF.

При цьому, недобір врожаю через перелічені хвороби може сягати до 30%, а в роки епіфітотійного розвитку хвороби — до 50% і більше.

Для профілактики альтернаріозу фахівці радять застосовувати усі методи: дотримання сівозміни, використання стійких сортів і гібридів, протруювання, інкрустація насіння тощо. І, звісно, профілактична обробка фунгіцидами.

У свою чергу, боротьба зі склеротиніозом, може бути ефективною, якщо її проводити комплексно. З нехімічних заходів одним із найважливіших є дотримання сівозміни. Оскільки склеротинія уражає цілу низку культур — не лише ріпак, а й соняшник, сою та ін., — слід враховувати можливе накопичення інфекції в разі насичення сівозміни цими культурами. Також певну роль може зіграти відповідний обробіток ґрунту. Зокрема, під час розпушування верхній шар ґрунту перевертається і разом зі склероціями (які містяться в 3 см шарі) занурюється на більші глибини. А для склероцій там умови вже несприятливі, тож відбувається їх руйнування.

Серед заходів, які знижують кількість і життєздатність склероцій, фахівці називають також підвищення мікробіологічної активності ґрунтів — застосування сидератів, органічних добрив тощо.