2 квітня 2020, 12:00, Урожай

Приморозки і посуха провокують втрати в аграріїв півдня України

Про це пише golos.com.ua.

«Вологи наполовину менше від норми, а в південних районах — і на три чверті. А вітер у поєднанні з теплом може висушити поля ще відчутніше», — стверджує директор Інституту зрошуваного землеробства (Херсон), член президії НААН України Раїса Вожегова.

Порятунок від примх погоди та глобального потепління аграрії краю бачать тільки в зрошенні. Та поливний сезон з кожним роком їм доводиться починати дедалі раніше. Нинішньої весни, приміром, він стартує уже з квітня.

Окрім того, «хвилі» весняних приморозків сильно зачепили не тільки сади на півдні України, а й посіви озимих культур. Після того як кілька ночей поспіль температура повітря у степовій зоні Херсонщини знижувалася до -7°С, верхівка колосу озимих ячменю та пшениці, що вже був витягся на висоту 15-20 см, почала відмирати.

«Таке явище спостерігається на всій площі посівів цих культур, яка в нашому господарстві сягає 2,5 тис. га. Хотілося б сподіватися, що пошкоджені зернові виправляться, якщо погода буде сприятлива. Та подальші прогнози невтішні. І якщо вони справдяться, втрати врожаю можуть сягнути десятої його частини й навіть більше», — зауважив директор дослідного господарства «Асканійське» (Каховський район) Віктор Найдьонов.