1 квітня 2020, 08:29, Україна

Ціна на кукурудзу цього року очікується на рівні $140-170 за 1 т — прогноз

«Якщо аналізувати світові ціни на сільгоспкультури, то стає очевидно, що як тільки глобальне споживання хоча б трохи перевищує глобальне виробництво, то ціни йдуть вгору, і якщо навпаки - то ціни знижуються. Виходячи з цієї закономірності, ми очікуємо, що в 2020 р ціни на кукурудзу будуть коливатися в межах $140-170 за 1 т, але можуть мати тенденцію до зниження в другій половині року. Ціни падатимуть як внаслідок зростання виробництва, так і на тлі зниження світового економічного зростання через поширення коронавірусу, що вплине на зниження глобального попиту і цін, як результат», — розповів фахівець.

З 2015 р ціни на кукурудзу в Україні в цілому мають сприятливу тенденцію до зростання. І ця тенденція буде зберігатися. А решта культури також будуть підтягуватися. Проте експерт зазначає, що витрати на вирощування зростатимуть також.

«Швидше за все, витрати будуть збільшуватися на 10-15% щорічно. З урахуванням витрат, щоб українські аграрії заробляли на кукурудзі, мінімальна ціна на неї повинна бути $135-140 за 1 т», — каже Володимир Коновальчук.